ECO FEMINISME & YOGA
Ecofeminisme is een uitnodiging om de relatie tussen ecologie en feminisme te onderzoeken.
Ecofeminisme is een uitnodiging om anders te denken over ecologische en maatschappelijke problemen.
Het is een oproep om verbanden te leggen tussen de verscheidene maatschappelijke met die van het milieu, om hun oorsprong te begrijpen.
Deze manier van kijken naar de wereld deed me beseffen dat geweld tegen vrouwen, etnische en gender minderheden uit dezelfde bron komt als geweld tegen de natuur, dieren, de planeet.
De manier waarmee vrouwen, etnische en gender minderheden worden onderdrukt en overheerst, en de manier waarmee de natuur wordt gebruikt (en misbruikt) komen voort uit hetzelfde systeem: het liberale economische model, het patriarchaat. Dit model heeft als basis het idee dat de mens boven de natuur staat, en de man boven de vrouw. Dit heeft als gevolg dat de aarde en de wezens die erop leven, worden gezien als een iets wat mensen kunnen gebruiken, exploiteren, met geweld en zonder zich zorgen te maken over de gevolgen.
Eén en dezelfde oorsprong
Ik geloof dat de huidige samenleving ziek is, dat de mensheid lijdt doordat wij onze verbinding met het universum, het hogere hebben verloren. Milieuvervuiling en klimaatverandering zijn daar tekenen van.
Op dezelfde manier zijn genderongelijkheid en geweld tegen vrouwen en minderheden symptomen van een samenleving die is opgebouwd volgens seksistische vooroordelen: onze maatschappij is doordrongen van de superioriteit van het mannelijke over het vrouwelijke, door de superioriteit van de mens over de natuur .
Het ecofeminisme nodigt ons uit om terug te gaan naar de bron van dit probleem en op zoek te gaan naar een holistische benadering van maatschappelijke en milieuproblemen. Als we buiten de kaders gaan kijken en onderzoeken, kunnen we onze samenleving opnieuw opbouwen, dankzij wederzijdse hulp, samenwerking, welwillendheid en respect.
Wat is het verband met yoga?
Ik voel mij gesteund in mijn spirituele ontwikkeling door de ideeën en concepten van het ecofeminisme.
Wij zijn als mens onderdeel van de aarde, en zijn niet gescheiden van alles wat er op aarde leeft. Ik heb de overtuiging dat de mens in werkelijkheid een onderdeel is van een levend organisme, net als planten en dieren, deel van een geheel, verbonden door het leven en met het leven.
Het ecofeminisme put inzichten en ideeën uit verschillende filosofieën en denkwijzen, uit het westen maar ook uit het oosten en andere delen van de wereld. Dit nodigt ons uit om ons open te stellen voor verschillende visies op de wereld en om de representaties die we hebben geërfd van onze westerse manier van denken in twijfel te trekken. Het gaat erom om anders te leren denken, om op een andere, creatieve manier oplossingen te zoeken.
De beoefening van yoga en haar filosofie passen hier perfect in, en helpen ons om onze relatie met anderen en de natuur te opnieuw te ontdekken, met een frisse blik, en zo kunnen we samen een betere wereld te creëren.
Het lichaam staat hier centraal
Ons lichaam is onze meest directe, meest tastbare link met de natuur, met anderen, met de wereld om ons heen.
Dankzij yoga, de verschillende ademhalings- en bewegingstechnieken, voel ik mijn lichaam bewuster, voel ik hoe mijn emoties zich vertalen in fysieke sensaties en andersom.
Ik leerde zo verbanden te leggen: tussen mijn lichaam en mijn intellect, tussen mezelf en de natuur om me heen, tussen mezelf en anderen. Ik realiseer me dat de zuurstof die we inademen wordt geproduceerd door de planten om ons heen, die de CO2 die we produceren inademen. Deze onderlinge afhankelijkheid wordt voelbaar als ik verbinding maak met mijn lichaam.
Yoga leidt er ook toe dat ik mijn grenzen voel en leert me ze te begrijpen, te accepteren, ze te respecteren met mildheid en geduld. Dankzij deze ervaring kan ik met respect, mildheid en tolerantie met anderen omgaan. Deze waarden zijn essentieel om onze sociale relaties te veranderen.
Ik geloof dat ons lichaam een ongelooflijk instrument is om samen een betere wereld voor onszelf en de aarde te creëren. Wij zijn zelf immers de bron van elke maatschappelijke transformatie, alles begint bij onszelf.